8 Şubat 2015 Pazar

Sınav Taktikleri - Yol Haritası

  Kendi uyguladığım taktiği sizinle paylaşmakta bir sakınca duymuyorum.

  Öncelikle sınav çalışması iyi bir temel gerektirir. Lisenin ilk yılından yüklenin demiyorum ama verilen ödevleri yapıp konuları anlasanız yeter. Asıl sınav çalışmanız 11'in sonunda başlayacak çünkü. 11'inci sınıfı bitirip yaz tatiline girdiğinizde en geç başlama zamanınız bu olmalıdır. Bundan sonra diğer yazılarımda da belirttiğim gibi ilk konulardan başlayıp sırayla gidecekseniz. YGS çoğunlukla 9. sınıf konularından oluşur ve bu yaz tatili bu konuları halletmek için yeterince uzun. Size tüm gün ders çalışın diyemem sonuçta motor bile tüm gün çalışsa kayışı koparır :). Ben genelde sabahları erken kalkan bir insanım. Size tavsiyemde sabahları 8 gibi kalkıp iyi bir kahvaltının ardından derse başlamanız. Öğlene kadar çalışırsanız günlük işlerinizi halledeceğiniz bir sürü vaktiniz kalacaktır. Eğer konuları yetiştiremeyecek olursanız tatilin sonlarına doğru bu hızı arttırabilirsiniz.

  Okul başladığında hedefiniz ne olmalı peki? Kesinlikle okuldan kopmayın. Burada çalışma zamanımızı biraz arttıracağız. Okul dışındaki vakitlerde 4 saat sanırım gayet ideal bir süre. Aslında bulduğunuz her vakitte ders çalışın bence. Ama bu sürekli ders çalışın demek değil. Boş işlerle uğraşacağınız vakitlerde ders çalışın. Daha sonra artan zamanlarınızı kendinize ayırın. Bu yıl biraz fedakarlık zamanı. Dediğim gibi okulda işlenen derslere çalışmayı ihmal etmeyin sonuçta LYS'de size asıl lazım olacak konular bunlar. Okul derslerinden arta kalan vakitlerde 10. sınıf konularını rahatlıkla bitirebilirsiniz.Burada dikkat etmemiz gereken şey süre ayarlaması 10. sınıf konuları bittikten sonra 11'den devam edin ama sınava bir müddet kala kendinize YGS'yi hatırlatacak bir zaman ayırın. Sınava 1 ay kala herşeyi bırakıp bütün gücünüzle YGS'ye verin kendinizi. Burada genel tekrarlar yapacak bol bol deneme çözüp kendinizi hazırlayacaksınız. Denemeler hakkındaki yarış taktiğini kafanızdan çıkarmayın.

   YGS geçtikten sonra ne yapacağız peki. İşte burada okulla paralel gitmemizin meyvelerini alacağız. Çoğu kişinin yeni yeni öğrenmeye başladığı konular bizim için tekrar olacak. Bu arada kendimizi LYS'ye verip YGS ile ilgili her şeyi unutmaya bakacağız. Sınavdan sonra rehavete kapılmayın.Sınav bittikten sonra gezin ama ertesi gün mutlaka çalışmaya başlayın. Burada programını yoğunlaştırın kendinize ayırdığınız vakitleri biraz azaltın. Son kulvardasınız ne kadar koşarsanız o kadar fark atarsınız. Açıkcası burada çoğu kişi okula gitmez bahane arar. Gitmediği vakitlerde geç kalkar daha az çalışır fakat okula gitmediği için kendini zamanın önünde görür. Bence okula gidin. Teneffüs araları kafanızı dağıtmak için bir numaradır. Arkadaşlarınızla vakit geçirir kısada olsa yorgunluk atarsınız. Benim okula devamsızlığım hiç olmamıştı bu dönemde. Alabildiğimiz hocalardan izin alır ders çalışır kalanlarında da işte kafamızı dağıttık en azından derdik :) Sınavdan önceki gün çalışmayı sevmeyenlerdenim. Ama küçük bir formül tekrarı yapmanız işe yarayabilir. Sınavlar arası olacak boşluklar önemli konuların tekrarı için yararlıdır. Bu aralarda deneme çözmeyin bence zaten vaktiniz dolmuş. Ezberlerinizi pekiştirin daha faydalı olacaktır.

   Benim yol haritam bu kadar arkadaşlar. Size şu gün şunu bugün bunu yap dersem emin olun hiçbiriniz uymayacaksınız. Kimsenin bir günü diğeriyle aynı olmaz. Bir gün oturur 1000 soru çözersiniz diğer gün 1 soru çözersiniz. Ben size kroki çizdim detaylandırması size ait. Bu süre boyunca sınavı asla kafanızda büyütmeyin. Amacınız şurayı kazansam yeter olmasın. Elimden gelen en yüksek puanı yapacağım olsun. Bu kaba hatlara göre programınıza şekil verin. Eğlenmeyi ve kendinize vakit ayırmayı unutmayın. Sizler birer savaşçısınız savaşa yorgun giderseniz dağılırsınız ;)

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder