25 Ocak 2015 Pazar

Sınav taktiği-Bu konuyu biliyorum yanılgısı

   Sınavlara hazırlanırken ister istemez her birimizin yaptığı bir şey vardır. Bu konuyu biliyorum, bilmediğim konuya çalışmalıyım yanılgısı.
   Öncelikle bu hatanın doğru olduğu tek bir durum vardır. O da sınava çok az vakit kaldığında konuya hali hazırda hâkimken yapıldığındadır. Onun dışında bir konuyu atlamak sizin için dezavantajdır. Bir konuyu ne kadar iyi bilirseniz bilin konuya her açıdan hâkim olmanız imkânsızdır. Sınavlarda yer alan bir soru sizi kolayca ters köşe yapabilir. Bu yazıdaki tavsiyelerim özellikle çalışmaya yeni başlayacak arkadaşlar için geçerli olacak.
  Sınavlara çalışmaya başladığınızda belleğinizde yeni bir sayfa açmalısınız. Sanki öğrenmeye yeni başlayan biri gibi davranmalı ve adım adım ilerlemelisiniz. Özellikle dersin ilk konularında hat safhada olan bu yanılgıyı kırmalı ve konuyu yeniden öğrenerek bütün soru çeşitlerini taramalı bütün yaklaşımlarını öğrenmelisiniz.  
   Dersler genelde bir önceki dersin devamı şeklindedir. Eğer bir konuyu öğrenmekte zorluk çekiyorsanız bunun nedeni bir önceki konuya yeterince hâkim olmamanızdan kaynaklanmaktadır. O yüzden sınavlara çalışmaya başladığınız ilk gün en temel konudan başlamalı ve öyle ilerlemelisiniz. Asıl eksik olduğunuz konulara ağırlık vermek ise o konuya sıra geldiğinde olmalıdır.
    Bu konuyla ilgili yaşadığım bir anıyı da aktarmak isterim. Bir gün matematik hocamız sınıftaki bir arkadaşa sözlü yapacaktır. Kendisinden çok iyi bildiği bir konuyu seçmesini ister. Arkadaşımızda matematiğin ilk konusu olan Sayıları seçer. Hoca emin olup olmadığını sorar ve cevap “Sayıları çok iyi biliyorum.” olunca ona sadece bir tane soru sorar ve sonuç hüsran olur. Unutmayın her konunun bir uç noktası vardır. Üniversite sınavlarında genelde düşünebilmek ve üretebilmek ön plandadır. Çıkan sorular klasik test kitaplarında olan sorulara benzemez. O yüzden her konuya hâkim olmalı ve dersin mantığına uygun düşünebilmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder